Jumaat, 11 Februari 2011

Jumpa Paediatric Dental

Semalam (8am) Adik ada appointment dgn Paediatric Dental di Hosp Serdang. Syukur Alhamdulillah, sebab,
• Adik tak meragam
• Abah dpt temankan kami (Adik happy, Ummi senang hati)
• tak perlu tunggu lama - patient tak ramai sgt

Sementara tunggu no utk register, sempat beraksi...

...buat aksi Ultraman...

...juga aksi raksasa...

Sementara tunggu nama di panggil, minum susu dulu…

…juga ajar Abah baca A B C…


Dr Surguna Devi (orthodontist dr Seri Kembangan) dan Dr Bahruddin b. Saripudin yg memeriksa Adik kerana Dr Kalai tiada. Mereka bgtau yg Adham perlu menjalani beberapa operation lagi utk masa akan datang, antaranya,

palate operation - to close the big fistula

• ABG (Alveolar Bone Grafting) - A child with a cleft palate may need surgery after the first cleft palate repair to replace missing bone in the front and the roof of the mouth. The alveolus is the bony part of the upper jaw and lower jaw that contains the teeth. Placing bone in this area is called alveolar cleft bone grafting. This involves taking a small amount of bone from one place (most often the hip) and placing it in the area of the cleft near the teeth. This gives the teeth, which may not have come in yet, a stable support to come through. There is also added support and an improved contour if a bridge is needed to fill in missing teeth

expand the lip size – kata mereka sekadar pasang alat. Kami harap ianya tak melibatkan operation.

Namun, masanya belum lagi ditetapkan. Ianya masih lagi dlm perbincangan kerana Dr Kalai (leader bg team yg memeriksa Adham) tiada bersama utk buat decision masa tu. Lebih kurang 10am kami dh bertolak balik rumah & appointment Adik seterusnya lagi 2 weeks (1 Mac 2011).

10 ulasan:

mrs_zura berkata...

semoga adik sihat dan ok2 sajer hendaknya...

Bicara hati ibu aisya berkata...

Semoga dipermudahkan segala jalan yang terbentang untuk adik yang bijak.
p/s: semalam ayu pun berada di hospital serdang.kalau tahu leh jumpa kan?

Mawar berkata...

zura,

tq zura, harapan kami juga begitu

Mawar berkata...

kak ayu,

aamiin, tq atas doa. Laa kalau kita tau awal bleh jg brtemu mata, beramah mesra, brkongsi rasa dgn kak ayu & aisya

moga kita dpt brtemu satu masa nanti, insyaallah

Azma berkata...

byk juga agenda adik akan dtg ye.. smg adik sentiasa sihat & tiada masalah melaluinya..

Mawar berkata...

azma,

tq ya, kami jg slalu doakan moga dia sntiasa kuat & cpt sembuh

ksian jgk kat dia sbnrnya, tu baru yg dlm mulut (dental), yg utk telinga (audio) & utk idung lain pulak stage operationnya

wahida berkata...

byk appoinment nampaknya dak adik ni...mudah2an dipermudahkan...amin...

Mawar berkata...

kak wahida,

aamiin, tq kak, kami skeluarga pun harap gitu jgk. Moga kaki akak cpt baik ya, jgn lasak sgt...!!

Myra Jay berkata...

Semoga anak akak cepat sembuh.. Ceria je tengok dia :)

Mawar berkata...

Myra Jay,

tqvm Myra, akak & family pun harapkan begitu