Sabtu, 29 Januari 2011

Speech Therapy Pertama 2011

Sebenarnya minggu ni adalah speech therapy Adik yg ke-34, namun ianya adalah yg pertama bg tahun ni. Sepatutnya Adik join speech setiap Sabtu (11 pg), tp dh 5X berturut2 Adik tdk dpt join, sebabnya;
1st week, cuti Christmas Day; 2nd week, cuti New Year's Day; 3rd week, Abah outstation; 4th week, Ummi pulak outstation; 5th week, trip ke KK. Moga d minggu2 mendatang kami tdk sibuk lg.

Alhamdulillah masa speech pg td Adik ok je, tak meragam pun… "Ummi sayang kat Adik, makin pandai sejak Adik dah besar ni”.

Ni gambar2 semasa kami jalan2 cuci minda di KK last week.
“Cantiknya Sabah”…..

Day 1: Penat, keluar diner je…

...muka lapar + boring tunggu makanan tak kunjung tiba...

Day 2: Pagi pergi ke Manukan Island. Bersiap utk naik bot...

...Adik happy sgt dpt naik bot. "Ummi, bestnya naik bot, Adik tak takut pun"...

...Along pun sama. "Nanti cuti tadika Along nak dtg lagilah, boleh naik aeroplane, boleh naik bot, boleh tengok kartun Mr. Bean byk kali"...

...mandi-manda & snorkling di pulau tu...

...budak kecik kat tengah tu nangis sambil peluk Abah kuat2 sebab takut sangat...

...boleh nampak pelbagai jenis ikan, cantik sgt. Along sibuk nk tangkap, tp tak dpt pun...

…petang tu ke Pasar Filipina…

Day 3: Singgah di Pasar Nabalu (kedai kraftangan)…

...boleh nampak gunung Kinabalu berdekatan pasar tu. Alkisahnya ia berasal dr perkataan "cina balu" - ada seorang balu keturunan Cina telah meninggal dunia di atas gunung itu bersama2 anaknya...

…terus ke Hot Spring berdekatan kaki gunung KK utk relax & mandi-manda…

...Adik & Along sempat posing selepas selesai mandi tu...

on the way balik singgah minum air kelapa bakar…

Day 4: Melawat Bangunan Yayasan Sabah. Juga dikenali sbg Menara Tun Mustapha, iaitu sempena nama Allahyarham Tun Datu Hj Mustapha bin Datu Harun, bekas Ketua Menteri Sabah yg ke-3 (1967 – 1975). Ia dibina pd 1977, dan merupakan bangunan kedua tertinggi di Borneo slps Wisma Sanyan di Sibu…

...ada patung orang utan depan menara tu...

…seterusnya kami singgah di UMS…

…di Cocoa Boutique

…serta di Coffee Boutique (terkenang masa muda2 dulu – “lawatan sambil belajar” – melawat univ & kilang)...

...seterusnya singgah beli barang di Pasar Filipina. Nasib baik kami ada anok jate yg kuat, boleh jgk tolong angkat barang...

...last sekali singgah di masjid negeri utk solat & mandi sebelum ke airport utk bertolak balik ke sini...

Istimewa buat Dr. Zyadi & Puan Faridah, Puan Wook & anak2, Dr. Noreha & family, Kak Ida & family, Kak Shida & family, Neil (tourist guide), dan adik2 RA Kak Ida, kami doakan semoga sentiasa dlm lindungan-NYA. Kenangan manis kita semua semasa berada di sana adalah sesuatu yg berharga buat kami sekeluarga.

Buat Kak Shida & Abg Kamal, kami amat tersentuh hati melihat kesabaran Akak & Abg melayan Shafiq, teruskan kesabaran itu, InsyaALLAH ia adalah aset Akak & Abg di “sana” kelak.

Buat Kak Ida, lain kali kalau nk pegi jln2 lg jgn lupa ajak kami ya, Bangkok pun cun jugak kak, ko guano?

6 ulasan:

mrs_zura berkata...

wah berjalan2..bestnya:-)

Mawar berkata...

zura,

memang best, smpaikan bila dh balik sini tu rasanya "hatiku trtinggal d sabah"...

Azma berkata...

bestnye jalan2..over the sea plak tu..hehe..

buat terapi pertuturan tu kat mana ye mawar? hospital ke swasta punya>

Mawar berkata...

azma,

dulu sy buat d HUKM, sempat 4X je, sian anak boring nk tggu nama d panggil

now sy buat d seksyen 13 shah alam (urbane ethos consultancy, language enrichment and stimulation centre)

ok la X boring nk Q, cuma jauh jgk dr mantin ni, dlm 1 jam drive

Ummu Izzuddeen berkata...

Owhhh... jalan2 sabah ke... patutlah terasa cam ada bayu2 sabah kat sini hehe...

Mawar berkata...

Ummuizz,

alaa, sj je tu nk release tnsion wat tesis...hahaha tnsion sokmo sebenarnya...nampak gayanya kena g jalan2 sokmo la