Selasa, 15 Mac 2011

Adik Penat Sangat…Ummi pun…

Tiba2 sy rasa sedih, sayu, tak puas hati bila mengenangkan insiden semalam. Kesian Adik…andainya Ummi punya pilihan, Ummi tak nak Adik lalui semua ni.

Semalam Adik ada appointment dgn ENT di Hosp Serdang. Seawal 7.15pg kami dh brtolak ke sana sebab Abah ada class 8.30-11pg. So, trpaksalah Ummi menemani Adik sendirian. 7.50pg kami dh sampai sana dan 8.10pg dh siap register kat bahagian registration tu (Alhamdulillah, ini sudah bagus…)

Masa baru sampai, mood Adik ok je…..

…..Adik ceria je…..

Terus ke bilik ENT kat level 2, org tak ramai, Adik dpt turn no.1 (3001). No.3 kat depan tu coding utk kanak2. Kalau ikut priority kat situ kira ok lah; coding 1 utk warga emas, coding 2 utk baby, coding 3 utk kanak2, & coding 4 utk dewasa. Coding 1 & 2 akan masuk bilik Dr yg sama, coding 3 & 4 juga akan masuk bilik Dr yg sama.

8.15-8.45pg, patient makin ramai, kami tunggu….. Adik happy tengok ikan dlm aquarium…..

9.00pg, Nurse dh start panggil nama patient, kami tunggu….. Adik mula brcakap dgn ikan…..

9.15pg, Adik start boring, meragam, penat, kami tunggu….. Ummi brjaya pujuk Adik makan+minum bekal yg dibawa dr rumah…..

10.00pg, Ummi tanya kat Nurse tu bila turn Adik…..

Ummi: Puan, sy nk tanya, lama lagi ke turn anak sy? (sambil tunjuk no. 3001 yg tertera pd kertas giliran yg Adik dpt)
Nurse: Tunggu dulu, kita tak ikut no giliran, ada patient lain 2org sebelum dia

Adik bertambah tambah tambah boring, tengok ikan lg…..

…..mula panjat alat penimbang, juga panjat rak magazine…..

10.15pg, Ummi tanya kat Nurse yg sama td, bila turn Adik…..
Ummi: Puan, anak saya dh meragam, lama lg ke?
Nurse: Tunggu dulu, sampai td pukul berapa?
Ummi: 8.10pg sy dh register kat ENT ni (Ummi berusaha kawal suara, tak nak org tau yg kita sedang mood tak puas hati)
Nurse: Duduk dulu, nanti kita panggil

Sy memang dh tak boleh duduk. Bila Adik dh tak ok, Ummi pun seolah2 tak tenang jgk, kesian sgt kat Adik, nampak Adik penat sgt. Sy tengok kat board no, masa tu tertera no 4007. Masa tu sy tak puas hati sgt, coding 3 & 4 akan masuk bilik Dr yg sama, & priority yg sepatutnya coding 3 (kanak2) dulu, baru coding 4 (dewasa) (tp kenapa dia panggil patient dewasa sampai dh 7 org, tp patient kanak2 belum start panggil lg…??!! ini dh melampau…..!!)

Ummi berusaha jgk pujuk Adik, kesiannya, dia dh penat sgt…..

10.45pg, sy nampak ada seorang Nurse (India Muslim @anak Mami sy agak) keluar dr bilik Dr tu…..
Ummi: Puan, sy nk mtk tlg cek no ni (sambil tunjuk no. 3001), dr pg kami tunggu, anak sy dh tak ok ni
Nurse: Ok, Puan tengok no pd board nanti ya (katanya sambil senyum…lama pun takpelah, at least senyuman nurse tu mampu mendinginkan panas hati sy masa tu)

Ummi sempat ajar Adik tengok no. “Sayang, kalau kamu tengok no kat sana sama dgn no kertas kita ni kamu cakap Ummi ya”, kata sy sambil memujuknya. “Ok Ummiiii”, jawabnya, nasib baik dia jawab, bermakna sy masih berjaya tarik perhatiannya lg…..

…..sampai senget kepalanya tolong sy tengok no pd board tu…..

Then barulah tertera 3001 pd board giliran tu…..Sy terus dokong Adik yg tak berapa ok tu (Ya ALLAH, kesian Adik, susahnya time Abah tak dtg). Dr Adzreil bin Bakri yg bertugas masa tu.

Ummi: Assalamualaikum Dr
Dr: Waalaikumussalam, duduk

Adik dh start nangis, boring, rimas, penat…
Ummi: Adik jgn nangis ya, takpe Adik duduk dgn Ummi, Dr nk tengok sikit je
Dr: Kenapa tak jumpa audiologist dulu?
Ummi: Masa sy dtg sebelum ni memang ada buat hearing test tu & sy diberi appointment utk jumpa ENT je hari ni (hish geramnya, takkan lah kita yg kena decide nak jumpa sapa2 dulu…..)

Dr: Kena buat hearing test dulu baru jumpa ENT
Ummi: Ya Dr, itu sy tau, tapi masa sy jumpa dgn Dr Nor last appointment dulu dia ada bekalkan Loraten & mtk sy terus jumpa Dr hari ni (sy rasa suara sy dh agak tinggi masa tu, sgt tak puas hati sebenarnya; tunggu lama, dh dpt jumpa Dr gini pulak jdnya…..)
Dr: Takpelah, duduk kat kerusi sana biar sy tengok telinganya (agaknya Dr tu perasan yg sy dh mula tak puas hati, sebab tu dia kata “takpelah”…..)

Sy & sorang Nurse berusaha memegang Adik yg dh mula meronta2 sambil nangis
Dr: Telinga kiri ok, fluid tu makin kering, grommet elok lg. Sebelah kanan ni pun fluid dh makin kering, cuma grommet ni dh terkeluar, so kita kena remove sekarang. Puan pergi ke bilik depan yg dekat dgn meja registration tu, tunggu kita panggil utk remove grommet sebelah kanan ni. 3 bln lg kena dtg utk repeat hearing test, then kena jumpa ENT balik.
Ummi: Ok, tq Dr (lupa sy nk mtk maaf sbb trpaksa tinggikan suara td, tp rasanya Dr tu fhm sbb apa sy tak puas hati)

So, kena tunggu lg utk remove grommet tu…..nasib baik ada sorang patient je masa tu. Setel je remove grommet tu bergegas ke farmasi di level 3 utk dptkan ubat. Pun kena tunggu lama jgk sbb ramai patient yg nak amik ubat. Pharmacist tu bg Loraten yg bentuk tablet. Sy mtk tukar yg syrup sbb sebelum ni dh byk kali Adik dibekalkan dgn Loraten yg bentuk syrup. “Puan tunggu dulu, mungkin Dr tu tersilap order ubat ni, nanti kita mtk tukarkan dgn yg syrup” katanya. (alahai, kena tunggu lagi…..time ni la dia nk tersilap pulak…..Adik makin meragam masa tu)

Sambil tunggu Abah dtg jemput, kami pergi mkn kat café area lobby. Time Zohor baru sampai rumah, sakit sgt kepala, seolah2 nak tercabut biji mata rasanya, mungkin sbb cuaca agak panas, @mungkin jgk sebab berusaha utk kawal rasa tak puas hati sepanjang kat hospital tu.

Kalau ikutkan hati, rasanya dh malas nk pergi hosp buat check-up. Adik penat…Ummi pun penat, tp apa daya kita Dik, kita kena kuat utk lalui semua ini, utk hari ini, & juga hari2 yg akan datang. Ummi, Abah & Along nk tengok Adik mampu tersenyum sebagaimana kanak2 lain, InsyaALLAH.

16 ulasan:

Bicara hati ibu aisya berkata...

Yer.saya akui memang penat sangat setiapkali ada temujanji dihospital dan itulah yang terpaksa kami tempuhi setiap 2 minggu sekali.Dan kami pernah seharian (3,4 temujanji dalam sehari)Kadang2 rasa nak stop jer g temujanji tapi bila mengenangkan keadaan aisya, hati selalu memujuk.
xperlah..mungkin sekarang kita susah tapi akan datang akan ada kesenangan buat kita dan anak-anak ini.Terus kuat dan sabar yer...
p/s : nurse yang hitam manis tu xsalah namanya kak hanis.Saya selalu gak berurusan dengannya.

Mawar berkata...

kak ayu,

t.kasih byk2 kak, atas prkongsian yg amat berharga ini. sy pun mcm tu jgk..."hati selalu memujuk"....

adham pun byk tpt yg berlainan kena cek setiap mggu; audio, ENT, plastic, dental, orthodontic, speech, CDC, etc. tp kak ayu, apa lg pilihan yg ada buat kita sebenarnya??? nak @ taknak, mmg kita kena lalui semua ni...dgn redha

-Anis Zahirah- berkata...

kt hosp kerajaan mmg cam2 che ngOh..anis pOsting kt HTAR n sg buluh pun mmg ramai sgt2 org mnunggu..kecian je tgOk..mcm2 jenis sakit mata..kene tahan la..

dorng dtg register kul 7 lebih lg. tp dOktor stat cek dlm pkul 9 - 10 la..
mmg mmerlukan kesabaran yg tinggi..

-xpe, ade hikmah 2-

Mawar berkata...

Nis,

kita petient ni mmg la berusaha utk sabar, sabar, & sabar, tp staf spital pun kenalah hadiahkan senyuman kat kita yg boring ni

Nis, duk spital tu senyum sokmo deh ko patient sambil2 cek mata tu ya (jgn main mata plak...!!)

kalu la cek ngoh jd doctor....indahnya idup ini

-Anis Zahirah- berkata...

hehe...anis mmg senyUn sOkmo..
skrng ni pOn mmg minggu "SENYUM"kt clinic opto.

sO, dak OPTO mmg kne senyUm nak cek patient kn..muka kne manis...:)

eheh..nk jd Doktor???
klu dOktor mata xsOh la che ngOh..bz yg amat.nk bernafas pOn xsempat.risikO plak 2..lau salah bg pape, bOleh buta -__-

Kerikil Kehidupan berkata...

sabar ek Mawar...kat Hospital serdang ke...hehe...akak dulu macam tulah...lagilah bawak Iman, sampai tegahari la tak sempat nak makan minum...hatta nak buang air...tapi di Muar Alhamdulillah...Mereka mengamalkan blok masa...ada oppoimen start kul 8, kul 10 dan kul 11...so akak boleh pilih oppoimen kul berapa akak nak...cuma bezanya kecanggihan alatlah...tapi doktornya Alhamdulillah...sangat membantu...dan mereka ramai doktor pelatih....tapi kalau mata memang ramai...telinga ok sikit...pepun sabar byk2 ek...kekuatan hati sangat perlu....salam buat adham....

Mawar berkata...

kak nani,

tq byk2 ye. bab2 menunggu ni, kalau kita org dewasa ni Xde la kisah sgt, bleh sabar lg, tp bila melibatkan anak2 kita yg tk tau apa2 tu mmg kesian sgt, apapun mmg kita Xde pilihan, mmg kena hadapi smua tu demi anak2 kita ya kak nani

Mummy Aleesya berkata...

salam perkenalan..kami juga ahli CLAPAM..anak saya pun dah besar ,dah darjah 1..Alhamdulillah kekurangan sikit jer Allah bagi untuk duga dia tapi dia bijak dalam pelajaran..moga puan juga tabah yea hadapi semua ini..

Mawar berkata...

mummy aleesya,

salam persahabatan jg dr kami buat akak sekeluarga

tq byk kak, moga sy juga dpt melalui semua ini demi anak sy

Azma berkata...

Kesiannya adik.. kalau saya pun mesti bengang cam mawar jugak.. Pagi2 dag sampai tp dpt jumpa dktor tetap lambat. Bukan anak je yg penat, ibu pun penat + naik angin jadinya..

Apa2 pun, tetap kena sabar kan.. Kalau x , keperluan anak kita tak dapat dipenuhi..

Mawar berkata...

azma,

betul tu, mmg kita Xde pilihan sebenarnya, nk ke Xnk mmg kena lalui jg demi anak2 kita

moga kita sabar, & terus sabar melalui smua ni

wahida berkata...

berurusan dgn hospital gomen mmg memerlukan kesabaran yg tinggi, mcm tu jugak la anak saya si abg tu kena check up mata setiap bulan, appointment kul 8 pagi, dekat kul 3 ptg baru setel semua...mmg sakit hati...

Mawar berkata...

kak wahida,

tu la problemnya kak, kalau kita org dewasa ni bleh la thn sabar lg, tp kalau melibatkn anak2 kita yg Xtau apa2 tu mmg kesian sgt

moga kita trus sbr demi anak2 kita ya kak

Mummy Aleesya berkata...

Salam puan mawar, saya dulu ada pengalaman gak first check up di GH..mmg saya x suka cara doktor tu keja lembab,kemudian saya jumpa ahli CLAPAM dorang suggest ke PPUM..kat sini mmg saya puash hati sangat2..kerja doktor dan nurse cekap..nama doktor tu Prof Zainal.Fakulti Pergigian..kat situ boleh jumpa isteri Encik Zainal,Puan zuraini..mmg PPUM salah satu ahli CLAPAM.Kalo ada apa2 boleh laa tanya saya..ini cuma suggestion..anak saya pon ada follow up untuk gigi dia...

Mawar berkata...

Mummy aleesya,

tq byk atas info ni kak

kami jg prnah ke sana dulu (2X) masa clapam ada buat CCC, cuma jarak PPUM dr sini (mantin) yg agak jauh jg adalah 1 prob, bila smpai sana anak sy dh penat sbb trpaksa bgun awal pg utk ke sana

hingga kini kami masih mncari yg trbaik utk anak

Norhaida berkata...

Salam mawar,

Allah kurniakan mawar kesabaran tahap yg tertinggi. Sy pun xmampu menahan sabar mcm tu. Cukup sekali sy mengalami pengalaman yg paling menakutkan sewaktu Fuzael menjalani pembedahan dibibirnya. kerana kesilapan doktor & suka ambil sikap tak ambil peduli, Fuzael dimasukkan ke CCU selama 4 hari. ada lg pengalaman buruk, terpaksa menunggu lama, dpt layanan buruk dr nurse smpaikan sy hilang sabar dan melenting di tengah2 ward. Tuhan aje yg tahu apa perasaan sy waktu itu dan sy dah tak mampu menahan kemarahan sy. Dan sejak itu sy bertukar ke bahagian swasta, (PPUKM). Guess what layanan 1st class & date nak operate kita boleh pilih bila. Sedangkan hospital yg sama, doktor yg sama cuma bayaran yg berbeza.
klu di bahagian gov asyik kena postponed je.. dahtu nak postponed xcall2... kita dtg dgn penuh semangat kena pulang dgn perasaan penuh hampa.
sy kagum dgn mawar.. Kesabaran mawar tak terbanding dgn keluasan lautan.... sy tak mampu nak sabar seperti mawar...