Isnin, 20 Jun 2011

Lautan Manusia di Pagi Isnin

Seboleh mungkin sy memang cuba elak berurusan pd hari Isnin; pegi bank ke, pejabat pos ke, tabung haji ke, memang sy akan try pegi hari lain sebab normally Isnin memang orang crowded sgt compared to hari2 lain. Tapi bila time appointment anak kat hosp memang kita tak boleh nak elak; crowded ke, tak crowded ke, memang kita kena lalui jugak.

Pagi tadi Adik ada 2 appointment; hearing test (9pg) & ENT (10pg) di Hosp Serdang. Seawal 7.40pg dh keluar rumah sebab nak hantar Along ke tadika dulu.
(Sorry ya Along, Ummi & Abah terpaksa menghantar Along ke tadika pagi ni walaupun Scarlet Fever & Strawbery Tongue Along belum ok sepenuhnya lagi sebab memang takde sapa2 di rumah utk jaga Along. Pagi ni Abah meeting, Ummi pulak temankan Adik ke hosp. Along anak yg baik, satu hari nanti mesti Along akan faham betapa sayangnya kami terhadap kamu berdua).

8.40pg sampai hosp
9.50pg register di lobi hosp

10.10pg register di Otorinolaringologi (THT) clinic
10.25pg – 10.37pg hearing test Adik

11.40pg – 12.10tghr jumpa ENT; check, consult, remove grommet Adik yg belah kiri
12.45tghr ke pharmacy amik bekalan ubat utk 3 months, terus pegi lunch kat lobi hosp, Ummi & Adik lapar sgt

1.40ptg bertolak balik rumah
2.10ptg sampai rumah
Ni rutin yg sangat memenatkan, yg terpaksa kami lalui sejak anak2 baby lagi, memang memenatkan apatah lg bg sorang anak yg belum lg mengerti apa2. On the way balik rumah tu Adik terlelap dlm kereta, kesiannya anak Ummi ni…


Tercengang si kecik Ummi ni tengok patient yg agak crowded

Hinggakan tak cukup kerusi & orang yg sepatutnya duduk (ibu2 mengandung, ibu2 yg dukung baby & warga emas) pun terpaksa berdiri

Takpe la Ummi, Adik makan Apollo la dulu”… Kesian kakak yg kat belakang tu, anaknya merengek je tak nak duk diam

… “Adik nak makan sweet la pulak”…

Abah singgah hantar kejap je sebab ada meeting. Adik Abah ni mcm berat hati je nk lepaskn Abah pegi ofis (Ummi pun berat hati jugak, cuma tak tunjuk je, takut Abah tak tenang kat ofis nanti. Patient ramai ni, kalau Abah ada senang sikit nak layan Adik time dia dh boring nanti)

Adik nak makan sweet lg la Ummi”…

… “Adik nak makan mee goreng la pulak, nak makan sendiri, tak nak Ummi suapkan”…

… “Adik nak minum air kotak la ya”…

Sesi pujuk-memujuk. Dah siap makan, makan, & makan tu dia dah start boring, dah minta nak balik rumah…

Dah boring sgt, mula berlari + duduk di lantai + tepuk dinding + melompat + buat aksi Ultraman + buat aksi raksasa + …..

1 ulasan:

Kerikil Kehidupan berkata...

kat kaunter pendaftaran klinik pakar hospital serdang ni kan...dah lama tak lalui situasi macam ni...hehe...teringat dulu ada seorang kaeani kaunter tu sgtlah baik...2 dari tepi cermin...kalau nampak iman dia terus panggil...tak payah ikut nombor...baik sungguh hati dia...dia kata kesian kat akak...dahlah sorang diri...pepun sabar yer mawar...