Selasa, 14 Jun 2011

Kesian Along: Scarlet Fever & Strawberry Tongue

Dah 3 hari Along tak sihat, dari pagi Ahad lepas Along demam, muntah & batuk. Tiba-tiba je, sehari sebelum tu ok je, sempat berlari2 & bergurau2 dgn Adik di majlis kahwin anak Dr Normaz. Semalam baru sempat bawa ke clinic (An-Nur Clinic, BBBangi), sebab Ahad tu clinic ni tutup. Memang ada clinic lain yg buka, tp Along & Adik ni susah sikit, tak berapa nak serasi dgn Dr lain, mesti dgn Dr Arbaiyah jgk, sejak baby lagi.Ikut kata Dr Arbaiyah, Along kena Scarlet Fever & Strawberry Tongue. Ni demam disebabkan alahan pd environment. Ada jangkitan kuman pd kulit/badannya menyebabkan seluruh badannya merah, gatal, merekah, berkerak & menggelupas termasuklah pd bibir & lidahnya.Scarlet fever is a rash accompanied by a sore throat caused by the streptococcus bacteria. The disease most commonly affects children, but can occur in any age group. The characteristic symptoms are a rash and a 'strawberry tongue'. The bacteria make a toxin (poison) that can cause the scarlet-colored rash from which this illness gets its name. The rash is the most striking sign of scarlet fever. It usually begins looking like bad sunburn with tiny bumps and it may itch. The rash usually appears first on the neck and face, often leaving a clear unaffected area around the mouth. It spreads to the chest and back, then to the rest of the body. In body creases, especially around the underarms and elbows, the rash forms classic red streaks. Areas of rash usually turn white when you press on them. By the sixth day of the infection the rash usually fades, but the affected skin may begin to peel.

(alahai, macam2 penyakit Along & Adik ni. Sejak baby lg memang macam tu. Teringat kata2 Zurina, jiran saya “ALLAH sedang uji Mawar ni”. Takpelah, kami redha je).Kesian jgk tengok Along, tangannya duk sibuk tergaru2 je di seluruh badan, ikutkan hati sy nak je ikat tangannya supaya dia tak garu, bimbang jugak kesan kuku tu akan jd luka pulak.

Syukur Alhamdulillah sy dh pass Comprehensive Exam semalam, terasa lepas 1/2 bebanan, kalau tak…ntahlah…

Kita memang seringkali di uji, cuma yg selalu sy doakan agar ujian itu tidak datang serentak, biar setel 1, baru datang 1 yg lain, bimbang takut kita jd pendek akal dalam mendepaninya. Syukur YA ALLAH… ALLAH MAHA MENGETAHUI atas segala sesuatu itu.

Kejayaan kecil sy semalam tu hasil kerjasama dr semua pihak, jutaan jutaan jutaan terima kasih sy tujukan special buat Abahnya, Dr Law, Dr Normaz, Dr Zul, Kak Zu, Kak Lah, Kak Ida, Kak Bae, Ila, Kak Aza, Kak Norma, Kak Muna, dan semua yg terlibat memberi sumbangan direct & indirect sepanjang sy melalui half way pengajian sy di bumi UPM ni, hanya ALLAH jua yg dapat membalasnya (pd yg lain tu maaf ya, tak muat sy nak tulis kat sini sebab ni blog anak sy, sy ni tumpang je)Along, Ummi & Abah doakan Along cepat sembuh & dapat ke tadika spt biasa. Ummi & Abah tak dpt selalu cuti sebab kami sangat sangat sangat byk kerja sekarang ni. Lagipun kesian Adik, tiap2 pg nangis tak nak ke tadika sebab Along takde. "Adik sayang kat Along, Adik nak Along...".

5 ulasan:

Bicara hati ibu aisya berkata...

Alahaii..kesiannya along.Semoga cepat sembuh ya along.sian kat adik sorang-sorang g tadika.

zura_habib berkata...

semoga along cpt sembuh...rasanya mcm sakit je kalu kena tu...hrp2 along stay kuat semangat

Me, Hubby and Kids berkata...

kesian kat along...semoga cepat sihat yea !mawar,patut la dah lama x update blog..bz rupanya awak..skrg awak sdg further study phD ke ?

Mawar berkata...

Kak Ayu, terima kasih kak. tu la, org sentiasa berdua, bila sorang Xsihat susah jgk

Zura, tq zura. kalau ikut kata Dr aritu X sakit, cuma pedih & gatal, tp kesian bila anak yg kena, dh 1mggu lebih dh ni, stil X ok lg

Kak Raghdah, terima kasih kak. mmg bz kak, ni tambah2 lg anak sakit lg X terurus rasanya. ya kak, sy buat d upm, dh 2 thn dh, doakn sy ya kak

habibah_bib berkata...

MaayaAllah, besarnya dugaan mawar.... Kita ni kan insan istimewa. Tiga minggu lepas, hamzah kena chicken pox. Skang ni kakak2 nyer plak. Semoga cepat sembuh ye, along....