Isnin, 1 Ogos 2011

Happy Birthday Along Sayang



Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kpd semua umat Islam walau di mana saja berada, especially kpd family & sahabat kami di Malaysia.

Hari ni hari ulang tahun kelahiran Along yg ke-6, & jatuh pd 1st day kita berpuasa. Ummi & Abah sentiasa doakan moga Allah memberikan kesihatan tubuh badan yang baik serta daya fikir, daya faham, dan daya ingatan yang hebat pada Along. Moga Along menjadi anak yg soleh, & rajin baca buku. Ummi, Abah & Abang Ngah (panggilan baru utk Adik) sentiasa mendoakan yg terbaik buat Along, kami sayang Along sangat2.

Harapan kami tahun ni agar Along pandai solat dgn sempurna & mula mengerjakan ibadat puasa. Di Durham skrg ni, Subuh sekitar 2.38am & Maghrib sekitar 9.09pm. Kalau tak dapat puasa penuh, separuh hari pun jadilah ya sayang…..

Masih Ummi ingat lagi, kehadiran Along amat kami nantikan setelah Ummi & Abah selamat diijabkabulkan pada Nov 2004…..

• 10 Jan 2005 – Ummi disahkan mengandung (Klinik Zalfah BBBangi – Dr. Ahmad Sabri)
• 01 Ogos 2005 – Along selamat dilahirkan (1141am), hadiah dan anugerah-NYA yg paling bermakna buat Ummi & Abah
• 04 Ogos 2005 – Along dibedah (10am – 1pm) kerana mempunyai masalah Duodenal Atresia iaitu usus tidak bersambung
• 14 Ogos 2005 – Along dibenarkan keluar wad (130pm) setelah 2 weeks dlm incubator

• Masa Ummi lahirkan Along, Along kecik sgt, premature 35 weeks, kiwi vacuum for fetal distress, berat Along hanya 1.91 kg (lahir pada 1 Ogos 2005, due date yang asal adalah 4 September 2005)
Prolonged Jaundice – semasa baby badan Along dah lah kecik, kerap pula diambil darah untuk pemeriksaan
Delay on speech and social (global development delay) - menjalani speech therapy di HUKM

• Along ni lambat berjalan – menjalani fisioterapi di HUKM selama setahun kerana bahagian pinggang dan kebawah agak tidak kuat (04 Sept 2006 - 04 Sep 2007)
Cryptorchism - sejak dilahirkan hanya mempunyai satu testis di dalam kerandutnya dan satu lagi tidak turun dalam keadaan normal, Alhamdulillah sekarang dah kembali normal tanpa perlu dibedah
Bronchitis serta kerap demam dan selesema – perlu ambil nebulizer setiap kali demam dan batuk, Alhamdulillah sekarang ni dh makin sihat

8 ulasan:

Bicara hati ibu aisya berkata...

Salam...lama xtinggal jejak kat blog akak.Salam Ramadhan dari kami di Malaysia buat akak sekeluarga di sana.Selamat Menyambut Ulangtahun Kelahiran juga buat anakanda along.Semoga peningkatan usia along yang seiring dengan kedatangan Ramadhan yang mulia memberi sejuta rahmat dah berkat, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segalanya.Amin..

mama akid berkata...

salam selamat menyambut bulan ramadhan yang penuh barakah ini..semoga semua urusan dipermudahkan...buat along selamat menyambut ulangtahun kelahiran....menjadi anak yang soleh cerdik pandai...amin...

Tanpa Nama berkata...

happy birthday Along... semoga menjadi anak yang soleh dan disenangi keluarga. Along mesti boleh punya sebab Along kan kongsi birthday sama dgn Auntie jamilah...mesti jadi superb punya..... Cayo along....

Kerikil Kehidupan berkata...

hehe...mawar nak dapat org baru ker...tahniah...happy belated birthday buat along dan tak lupa salam peluk cium buat abg ngah...moga tabah di rantau orang....

Kerikil Kehidupan berkata...

hehe...mawar nak dapat org baru ker...tahniah...happy belated birthday buat along dan tak lupa salam peluk cium buat abg ngah...moga tabah di rantau orang....

Mawar berkata...

AYU,
tq ayu, salam ramadhan jg buat ayu & family. tq atas doa buat along tu, aaamin

MAMA AKID,
tq mama akid. perasan tak background blog kita sama? ada keserasian la kita ni...salam ramadhan jg buat mama akid & family. tq atas doa buat along tu, aaamin

KAK LAH,
tq kak lah, hrp2 gitulah, moga jd ore hebat supo auntie jamilah jgk la hendaknya

KAK NANI,
blum lg la kak nani, tp kalau ada pun molek jgk, sy blum ada anak pompuan lg, panggil abg ngah tu sbb thn ni dia dh masuk 5thn, dh Xsesuai panggil adik.
tersentuh & sayu dgn ayat akak "moga tabah di rantau orang....". buat masa ni ketabahan tu Xdtg lg kak, duk ingat nk balik pajam je...boring, sunyi...

Azma berkata...

lamanya saya tak mengomen kat sini.. maaf byk2 ye..along pun ada duodenal atresia ye? sama cam hasif la cam tu..kesian kan tgk diaorg kecik2 lg dah operate.. Apa2 pun semua dah berlalu kan...syukur semua selamat.

Happy birthday Along

Salam ramadhan buat Mawar sekluarga ye..

Mawar berkata...

AZMA

ya, along pun ada duodenal atresia. masa dia 7bln dlm kandungan Dr bgtau yg setiap 1 dr 3 kelahiran yg ada duodenal atresia selalunya D/Sindrome, syukur...ALLAH Maha Mengetahui, mcm mn pun anak kita ianya ttp special d mata kita, kan azma?

Salam ramadhan jg buat azma & family