Sabtu, 18 Disember 2010

Along Batuk, Demam & Chicken-Pox

Kesian Along…

Malam tadi tiba2 batuk teruk, dr lepas Isyak hingga menjelang pg, sampai tak dapat tidur, hampir jam 2pg pun batuknya masih tak kurang, sy pun tak pasti pukul berapa dia betul2 dpt lelapkan mata.

Bangun pg td tiba2 demam & ada bintik2 merah berair kat seluruh badan (chicken-pox) pula. Alahai, dr 1 problem skrg ni dh jd 3 pulak. Kami bersiap2 utk ke Shah Alam kerana spt biasa Adik ada speech theraphy 11pg-12tghr.

Selesai je speech Adik, kami terus bawa Along ke klinik di Bangi. Memang sah; Dr bagitau yg bintik2 tu adalah chicken-pox. Along dibekalkan dgn 3 jenis ubat; 2 ubat minum (batuk & demam) & 1 lotion utk disapu di seluruh badan.

Ptg td Along nangis je sambil tangannya menggaru2 tpt yg ada bintik2 merah tu… Rimas, gatal, tak selesa…

Malam ni pulak Abahnya ada kelas ganti (kerana out-station last week) di KL dr 7.00-10.30mlm. Selalunya pukul 11 lebih baru sampai rumah. Jenuhlah sy nak melayan karenah Along sorang2 tanpa Abahnya skrg ni.

Ya Allah, Ummi doakan moga Along cepat sembuh & moga ianya tidak berjangkit pd Adik.




10 ulasan:

habibah_bib berkata...

ala, siannya along... semoga along cepat sembuh ye...

Kerikil Kehidupan berkata...

Semoga along cepat sembuh yer...mawar duk kat bangi ker...area mana...

Azma berkata...

semoga along cepat sembuh & buat mawar, SABARR... (mmg penat kena layang kerenah anak2 sorang2)

wahida berkata...

salam mawar, kesian kat along, chicken pox jgn sambil lewa ye..sbb anak saya terkena hujan sikit dia jd lebih parah sampai dpt bullous impetigo sehingga masuk ward..ini nasihat saya saje berdasarkan pengalaman saya...
mudah2an along cepat sihat dan x jangkitkan pd adik..
salam kenal dan salam ziarah, saya dah follow, kalau sudi follow me back k..
err, nak bg tau ni , awak mmg seorg ibu yg tabah...saya tumpang bangga!!

mrs_zura berkata...

bg minum air kalapa n sapu calamine tu kerap..sian dia rasa miang...

speech kt swasta byrANnya mcm mana?

Mawar berkata...

Bib,
tq, cuma sy bimbang takut brjangkit kat adiknya pulak

Mawar berkata...

Kak nani,
tq, sy duk mantin, dlm 10min dr nilai 3, abahnya staf ukm bangi, tu yg kalau tak sihat trus ke bangi, panel clinic

Mawar berkata...

Azma,
tq, tp yg geramnya tu, org yg tak sakit lg byk karenah (adham lg manja, rasanya dia jeles tgok sy layan along)

Mawar berkata...

Wahida,
tq byk2 ats nasihat yg brharga tu.
Insyaallah sy ziarah wahida nanti, kalau org sudi, sy laagi la sudi.
kita mmg prlu kuat utk anak2 kita, sy rs smua ibu bapa yg lain pun sama, buat yg trbaik utk anak2

Mawar berkata...

Zura,
tqvm.
speech 2 bleh pilih group (4@5org/group) @ individu

Sy pilih individu sbb nk weeken. rm90/jam.
yg group sy tak tau byrn, cuma 2x seminggu & weekdays, 2 yg sy Xleh join

Zura try call tnya;
urbane ethos cnsultncy, language enrichment & stimulation cntre
03-5511 1362
@ pn siti 019-2886 871